La UAB crea una prova que detecta la celiaquia en 10 minuts

Fins ara era necessari anar a laboratoris especialitzats i fer una biòpsia


Investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) han creat una prova capaç de detectar la intolerància al gluten -celiaquia- en pocs minuts i de manera senzilla. La prova, denominada Celifast, és un biosensor que analitza la sang en 10 minuts a la consulta del metge especialista.

Aquest projecte, encapçalat pel Grup de Sensors i Biosensors de la UAB, ha guanyat el concurs Valortec d'ACCIÓ, l’agència per a la competitivitat de l’empresa de la Generalitat de Catalunya, en la categoria de creació d’empresa de base tecnològica.

Es calcula que un 1% de la població de Catalunya és celíaca, i aquest avanç tecnològic evitarà sotmetre els pacients a la biòpsia que fins ara feia falta per detectar la intolerància al gluten en laboratoris especialitzats.

Segons explica la investigadora Maria Isabel Pividori, “habitualment, per saber si una persona és celíaca, és necessar fer una biòpsia". L'objectiu d'aquesta prova és evitar-ho, ja que es tracta d'un sistema "problemàtic sobretot en nens”.

Celifast és una prova “no invasiva, amb una taxa d’encert en proves inicials al laboratori del 100% a partir de  l’anàlisi d’un biomarcador de la sang”, apunta.

Celifast, que funciona de forma similar a un glucòmetre i ja està en fase de validació clínica, permet fer un control de l’evolució de la malaltia, analitzant el grau de celiaquia del pacient de manera periòdica, així com l’avaluació dels familiars directes d’un malalt ja diagnosticat.



Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article